Je wilt een roeitrainer aanschaffen? Heel fijn! Met de roeitrainer haal je een zeer compleet fitnesstoestel in huis, ideaal voor een full body workout. Momenteel is er een breed aanbod van roeimachines. Hou bij je aankoop rekening met volgende aspecten.
Je persoonlijk doel
Nog voor je een toestel bekijkt, analyseer je best even voor jezelf wat je persoonlijke noden zijn. Wil je regelmatig een intensieve workout of eerder even occasioneel in beweging blijven? Zoek je ondersteuning bij het opbouwen van je conditie of wil je graag gewicht verliezen? Ben je de enige die het toestel gaat gebruiken, of beleven meerdere gezinsleden er plezier aan? Hou in het laatste geval rekening met de verstelbaarheid van de machine.
Budget roeitrainer
Voor je aan je zoektocht begint, identificeer je best even hoeveel je aan roeitrainer mag kosten. Er zijn reeds instapmodellen beschikbaar onder 250EUR, terwijl (semi)-professionele modellen tot ver boven de 1000 EUR rijken. Laat je vooral niet verleiden door een model dat ver boven je budget gaat.
Types weerstand
Misschien wel de belangrijkste eigenschap van een roeitrainer is het weerstandstype. Deze heeft een grote invloed op het roeicomfort, alsook op de prijs. Roeitrainers met een hydraulische weerstand zijn het goedkoopst, maar de roeibeweging is dan weer minder soepel. Het type met waterweerstand geeft dan weer een echt gevoel van roeien op het water. Dit heeft echter ook een prijskaartje
Lees meer over de 4 verschillende types weerstand
Lengte en gewicht
Niet elke roeitrainer is geschikt voor je lengte en gewicht. Zoek een model dat matcht met je lichaamseigenschappen voor optimaal comfort. Ben je aan de grote kant? Hou er dan rekening mee dat je op sommige toestellen je benen niet volledig kan strekken. Dergelijke roeimachine koop je beter niet.
Grootte van het toestel
Sommige toestellen kunnen best groot uitvallen. Bepaal dus voor je aankoop waar je het toestel wilt plaatsen. Heb je een vaste locatie, dan is dit geen probleem. Wanneer je geen vaste locatie hebt, dan zoek je beter een model dat je handig kan opbergen.
Zitcomfort en stabiliteit
Natuurlijk koop je een roeitrainer om deze langdurig te gebruiken. Vandaar dat zitcomfort en kwaliteit uitermate belangrijk zijn. Over het algemeen is een stevig en zwaar toestel kwalitatief beter dan een licht toestel. De ergonomie van het stoeltje bepaalt het zitcomfort van het apparaat. Let hier zeker op.
Trainingsmogelijkheden
Roeitrainers hebben verschillende trainingsmogelijkheden, startende van basis tot zeer geavanceerd. Sommige toestellen zijn voorzien van een hartslagmeter op de handvatten en/of ergometer (prestaties in watt). Op deze manier kan je zien hoeveel arbeid je hebt verricht en alsook met welke hartslag je dat deed. Hierop gebaseerd, maak je een schema voor je volgende roeisessie, met betere prestaties uiteraard.